RECEPT NA MOGRABIA
Na kuře:
- 2 tyčinky celé skořice
- 4 bobkové listy
- lžička hřebíčku celého
- 1 cibule
- 1 malá mrkev
- 1 kg kuřecí stehna s kostí, nebo vykostěná prsa
Na mograbie:
- 2 šálky kuliček mograbie
- 1 lžička marockého koření
- 1 malá cibule
- 2 šálky uvařené cizrny
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 7 šálků vody
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- sůl, pepř
Příprava:
Kuře:
Nakrájejte cibuli najemno a usmažte. Přidejte hřebíček a kuře, společně osmahněte a zalejte vodou. Přidejte skořici, bobkový list a mrkev. Vařte do změknutí kuřete. Vyjměte kuře a dejte ho na 10 minut do trouby při teplotě 150 ° C.
Mograbie:
V hrnci vařte 3 šálky vody. Přidejte sůl a marocké koření a kuličky mograbie. Vařte společně do změknutí kuliček mograbie. Vodu slejte, přidejte máslo a chvíli osmahněte. Přilejte vývar z kuřete tak, aby se nepřipalovalo. Dochuťte skořicí a kmínem a dejte na mírný oheň, aby kuličky zůstaly teplé.
Cizrna:
Na pánvi osmahněte cibuli, přidejte cizrnu, sůl, pepř, kmín a skořici. Společně chvíli smažíme. Přilijeme vývar, chvíli dusíme.
Nakrájíme uvařenou mrkev a smícháme s kuřetem, mograbie a cizrnou a směs necháme ještě 15 minut vařit. Přilíváme vývar, aby se směs nepřipálila. Servírujeme ozdobené petrželkou, nebo koriandrem. Je možné jednotlivé části nemíchat a při servírování na sebe vrstvit, kdy maso bude jako poslední.